Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Εστίαση στον πελάτη: Η απάντηση στο σημερινό αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον


Εστίαση στον πελάτη: Η απάντηση στο σημερινό αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον




Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου επικρατεί έντονος ανταγωνισμός, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει μια επιχείρηση είναι ελάχιστα διαφοροποιημένα και ο πελάτης είναι εκπαιδευμένος, ευαισθητοποιημένος και απαιτητικός ο προσανατολισμός στον πελάτη (customer orientation) είναι μονόδρομος.


Η όλη διαδικασία της πώλησης θα πρέπει να είναι πελατοκεντρική, έχοντας ως σκοπό το κτίσιμο μιας σχέσης και τη δημιουργία πιστών και αφοσιωμένων πελατών και όχι απλά την πραγματοποίηση μιας πώλησης. Η πελατοκεντρική προσέγγιση α) βελτιώνει την ανταγωνιστική θέση της επιχείρησης και την κερδοφορία της, β) συμβάλλει στη διατήρηση και την προσέλκυση πελατών, και γ) επιτρέπει τη σωστή αντιμετώπιση τυχόν αδυναμιών στην παροχή υπηρεσιών στους πελάτες και τυχόν αλλαγών στις απαιτήσεις των πελατών.

Η βελτίωση της κερδοφορίας συνδέεται με τα παρακάτω:

Οι επιχειρήσεις που γνωρίζουν τι και πότε να πουλήσουν στους υπάρχοντες πελάτες, μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους σε αυξημένες τιμές (price premium).

Οι ικανοποιημένοι πελάτες συνήθως συστήνουν νέους πελάτες που στοιχίζουν πολύ λιγότερο για την προσέλκυσή τους και είναι πολύ πιθανόν να αγοράσουν.

Όταν η επιχείρηση εστιάζει στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ενδιαφέρουν τον πελάτη, το κόστος μειώνεται καθώς μη αναγκαίες και μη αποτελεσματικές λειτουργίες καταργούνται.

Όταν πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν και αποτυγχάνουν να μειώσουν το μέγεθός τους ή να αλλάξουν τις διαδικασίες τους για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, η διατηρησιμότητα των πελατών είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος.

Οι πωλήσεις αυξάνουν από τους καλύτερους πελάτες που αναγνωρίζουν την επιχείρηση ως τον προτιμότερο προμηθευτή τους. Καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να γνωρίζουν καλύτερα τους πελάτες τους, το cross-selling νέων προϊόντων επίσης αυξάνει.


Μια άλλη διάσταση της πελατοκεντρικής προσέγγισης έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη του πελάτη. Η εμπιστοσύνη αυτή βέβαια κτίζεται με διάφορους τρόπους: φροντίζοντας κάθε φορά τις ανάγκες του πελάτη, δίνοντας γρήγορες λύσεις στα προβλήματά του, προσθέτοντας αξία και ειλικρινές ενδιαφέρον σε κάθε συναλλαγή μαζί του, αντιμετωπίζοντας τον πελάτη όπως θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν και διασφαλίζοντας αξιοπιστία σε οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί του.

Οι εγγυήσεις που θα δίνουμε θα πρέπει να τηρούνται πάντα ενώ θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να διευκολύνουμε τις συναλλαγές του μαζί μας. η συναλλαγή του μαζί μας θα πρέπει να είναι εύκολη.

Η καλή φήμη της εταιρίας σε συνδυασμό με τον επαγγελματισμό, τη σταθερότητα στις αξίες μας και τη φροντίδα για τη συνεχή ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη οδηγούν στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης.


Η κατανόηση του τι θεωρεί αξία ο πελάτης αποτελεί το θεμέλιο λίθο μιας επιτυχημένης πελατοκεντρικής προσέγγισης.

Δυστυχώς είναι η περιοχή που δε γίνεται αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής επειδή συνήθως οι επιχειρήσεις νομίζουν ότι γνωρίζουν τι θέλουν οι πελάτες τους.

Γι’αυτό η πελατοκεντρική προσέγγιση θα πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας της επιχείρησης. Δεν αρκεί να γραφτεί σε ένα κομμάτι χαρτί.

Θα πρέπει να γίνει δεύτερη φύση όλων των στελεχών της επιχείρησης, οι οποίοι θα τη βελτιώνουν συνεχώς μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον, από τους πελάτες, από τον ανταγωνισμό και το ευρύτερο επιχειρησιακό περιβάλλον.




ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ?????????





Ρωτήστε οποιοδήποτε στέλεχος με προοδευτικό τρόπο σκέψης να σας πει ποιο είναι το πολυτιμότερο πράγμα που διαθέτει η επιχείρησή του.

Η πιο συνηθισμένη απάντηση που θα λάβετε θα είναι κατά πάσα πιθανότητα «οι πελάτες μας».

 Η ανάγκη να αποκτήσουν οι οργανισμοί πελατοκεντρική προσέγγιση είναι πλέον πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

 Οι περισσότερες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι η οργανωμένη διαχείριση των πελατειακών τους σχέσεων είναι το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορούν να αναπτύξουν.

Την τελευταία δεκαετία, οι οργανισμοί επενδύουν σημαντικά σε συστήματα εξυπηρέτησης πελατών, αυτοματοποίησης πωλήσεων και ανθρώπινου δυναμικού.

Ωστόσο, παρά τις επενδύσεις αυτές, οι περισσότερες επιχειρήσεις

δεν είναι ακόμα σε θέση να μεγιστοποιήσουν την αξία των πελατειακών τους σχέσεων.



Ας δούμε τη δική μας επιχείρηση:



Μπορεί κάθε εργαζόμενoς να βοηθήσει τις πωλήσεις;

Μπορεί κάθε πωλητής να προσφέρει την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών;

Διαθέτει το τμήμα μάρκετινγκ έγκυρη πληροφόρηση στο χρόνο που τη χρειάζεται;

Μπορούμε να λάβουμε  αποφάσεις με βάση στοιχεία που ισχύουν πραγματικά;



 Οι πωλητές μας πραγματοποιούν πωλήσεις «στα τυφλά» σε υπάρχοντες πελάτες, χωρίς να γνωρίζουν ή και τα γνωρίζουν με υπερβολικό λειτουργικό κόστος

 Ευκαιρίες για νέες πωλήσεις δεν περνούν από το τμήμα εξυπηρέτησης στις πωλήσεις εξαιτίας των «φραγμών» που θέτει το πληροφοριακό σύστημα της επιχείρησης.

Απαιτήσεις πελατών για ελαττωματικά προϊόντα χάνονται στο χάσμα που υπάρχει μεταξύ του τμήματος υποστήριξης και της Δ/νσης Πωλήσων.

 Τα στελέχη του μάρκετινγκ αγωνίζονται να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους πελάτες από διάφορες απομονωμένες «νησίδες» πληροφόρησης.

Για να γίνει  πραγματικά πελατοκεντρική , η  επιχείρηση μας  πρέπει  πρέπει να υλοποιήσουμε ένα σύστημα διαχείρισης πελατών που να καλύπτει ολόκληρο τον οργανισμό, έτσι ώστε να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Μια τέτοια λύση θα προσφέρει σε κάθε άτομο που έχει επαφή με πελάτες την πληροφόρηση που χρειάζεται για να επιτύχει πωλήσεις και να προσφέρει σωστή εξυπηρέτηση.

Για να μεγιστοποιηθεί η αξία των πελατειακών σχέσεων, πρέπει να υλοποιήσουμε πελατοκεντρικά επιχειρηματικά συστήματα που προσφέρουν Ολοκληρωμένη Πελατοκεντρική Διαχείριση.



ΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΡΚΕΤΟ

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του πελάτη. Όταν καλείτε μια

επιχείρηση, περιμένετε:

Άμεσες, σωστές απαντήσεις;

Κάθε τμήμα της επιχείρησης που καλείτε να γνωρίζει καλά τόσο εσάς όσο και την εταιρία σας;

Να είναι γνωστές οι προτιμήσεις σας;

Να ανταποκρίνονται στα όσα θα πείτε, και τα σχόλια σας να ενσωματωθούν σε μελλοντικές βελτιώσεις προϊόντων;

Ενέργειες μάρκετινγκ που στοχεύουν ειδικά σ’ εσάς και στις ανάγκες που έχετε προβάλει στην επιχείρηση;

Πόσο καλά ανταποκρίνεται η δική σας επιχείρηση σ’ αυτές τις ίδιες προσδοκίες που έχουν οι πελάτες σας;

 Οι πελάτες μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματά τους όπου εκείνοι θέλουν, και τις περισσότερες φορές, επιλέγουν να τα ξοδέψουν εκεί όπου νιώθουν ότι εκτιμούνται. Για να βοηθήσουμε  πραγματικά τις σχέσεις με τους πελάτες μας και να τους κάνουμε  να νιώσουν ότι εκτιμούνται, οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή μας πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν «κάτι παραπάνω» για κάθε πελάτη.

 Οι επιχειρήσεις πρέπει συνεχώς να ξεπερνούν τις προσδοκίες των πελατών τους και να τους προσφέρουν ευχαρίστηση.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ορατότητα σε κάθε πλευρά των πελατειακών σχέσεων της επιχείρησης: σε Πωλήσεις, Μάρκετινγκ, Εξυπηρέτηση, Υποστήριξη Οι προσπάθειες αυτές θα εξασφαλίσουν επαναλαμβανόμενες αγορές και μια διαρκώς αναπτυσσόμενη πελατειακή βάση.



ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ



Αν η επιχείρησή μας είχε ένα σύστημα Ολοκληρωμένης

Πελατοκεντρικής Διαχείρισης



ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΕΡΔΗ

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΕΣΩ INTERNET



Η εταιρία μας μπήκε πρόσφατα με μεγάλες ταχύτητες στη λεωφόρο της πληροφορίας. Έχουμε αναπτύξει ένα web site που περιέχει όμορφα γραφικά και το καλύτερο υλικό μάρκετινγκ που διαθέτουμε. Παρά την επένδυση αυτή όμως, δε θα γνωρίζουμε  αν οι ενδεχόμενοι πελάτες που επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας  WHE PAPER

ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προϊόντα μας. Δε γνωρίζουμε  ποια

είναι τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους.

Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να έχουμε  αναπτύξει ένα τρόπο να συγκεντρώνουμε πληροφορίες (όπως για τον αριθμό των επισκέψεων,λήψη emai,κ.λ.π.) , αλλά και αυτά τα στοιχεία καταλήγουν να αποτελούν ακόμα μία αποκομμένη «νησίδα» πελατειακής πληροφόρησης.



Αν η επιχείρησή σας διέθετε ένα σύστημα Ολοκληρωμένης

Πελατοκεντρικής Διαχείρισης με δυνατότητες Internet…



Ο web master στην επιχείρησή μας πρέπει να χρησιμοποιεί αυτόματες

διαδικασίες για να δημιουργήσει προσαρμοσμένες αρχικές ιστοσελίδες που συνδέουν το web site σας απευθείας με το σύστημα πελατοκεντρικής διαχείρισης.

 Ένας δυνητικός πελάτης επισκέπτεται τη σελίδα μας και συμπληρώνει σύντομα τα προσωπικά του στοιχεία. Με βάση τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες, η ιστοσελίδα μας του εμφανίζει δυναμικά την καλύτερη πρόταση της επιχείρησής μας. 

Ο πελάτης στη συνέχεια επιλέγει τα προϊόντα για τα οποία επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες ή τα οποία θέλει να αγοράσει.

Το σύστημά μας για πελατοκεντρική διαχείριση θα επεξεργαστεί την on-line αίτηση σαν να επρόκειτο για παραγγελία που εισάγεται από σταθμό εργασίας πωλητή.

Το σύστημα ελέγχει αυτόματα αν ο πελάτης υπάρχει ήδη, συγκεντρώνει τα στοιχεία του, προωθεί το ενημερωτικό υλικό που ζητήθηκε μέσω fax, ταχυδρομείου ή email, συλλέγει πληροφορίες για το προφίλ του πελάτη και προγραμματίζει να τον καλέσει ένας πωλητής  μετά από συγκεκριμένο αριθμό ημερών.

Ο πωλητής αυτός έχει στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες για τον πελάτη και τα ενδιαφέροντά του. Σκεφτείτε πως το Internet εργάζεται για μας, σαν ένας ακόμα υπάλληλος στην επιχείρησή μας. Ακριβώς όπως όλοι οι εργαζόμενοι πουλούν και εξυπηρετούν, ο βασικός σκοπός ενός web site είναι να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των πωλήσεων και να βελτιώσει την ανταπόκριση σε αιτήματα εξυπηρέτησης.





ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Η αγορά έχει κατακλυστεί από εφαρμογές που καλύπτουν λειτουργίες τμημάτων: πωλήσεις και μάρκετινγκ, εξυπηρέτηση και υποστήριξη. Αυτές οι εφαρμογές μπορεί να  καλύπτουν τις ανάγκες διαδικασιών ενός συγκεκριμένου τμήματος, αλλά δεν καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης  τηςεταιρίας μας  ή τις ανάγκες των πελατών μας. Η υλοποίηση τμηματικών λύσεων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αποκομμένων «νησίδων» πελατειακής πληροφόρησης που κοστίζουν ακριβά στην επιχείρησή μας.

EXECUTIVE WHITE PAPER

Είμαι οπαδός στη  μια εφαρμογή που διαχειρίζεται εξ’ ολοκλήρου κάθε επικοινωνία μεταξύ της επιχείρησης και των πελατών μας.

Με άμεση πρόσβαση σε κάθε πληροφορία για τους πελάτες και πλήρη εικόνα όλων των συναλλαγών, οι εργαζόμενοι μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των πωλήσεων και την ανταπόκριση σε αιτήματα υποστήριξης και εξυπηρέτησης.

 Από δω και μπρος, επιτυχημένες εταιρίες θα είναι εκείνες που θα μπορούν

να ξεπερνούν τις προσδοκίες των πελατών μας σε κάθε περίπτωση επικοινωνίας μαζί τους.

Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις θα είναι εκείνες που θα επικεντρωθούν στο να μεγιστοποιήσουν την αξία των πελατειακών τους σχέσεων μέσα από Ολοκληρωμένη Πελατοκεντρική Διαχείριση.

Το κατάλληλο εργαλείο είναι το C.R.M. (CUSTOMER RELATIONSHIP MANAGEMENT )

Δημήτριος Σχιστοχείλης                 19-11-2011

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Μια ιστορία σαν παραμύθι


Το πείραμα του Wörgl –

Μια ιστορία σαν παραμύθι



Μια μεγάλη απόφαση


 

Το Wörgl (Βεργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων στην Αυστρία όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932. Ήδη η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931 που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergüggenberger (Μίκαελ Ούντεργκέγκενμπέργκερ) ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους. Ο νέος Δήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια, ο ίδιος κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους. Αν και ο ίδιος δεν ήταν μαρξιστής,  είχε συνδικαλιστική δράση και υποστήριζε τα συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια των πλουσίων επενδυτών του σιδηροδρόμου, πράγμα που το πλήρωσε με την μη προσωπική του άνοδο στην ανώτερη ιεραρχία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος, πρακτικός, εργατικός, δραστήριος που κέρδισε την καρδιά των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν στη θέση του Δημάρχου, γνωρίζοντας ότι δεν θα τους προδώσει.




 Ο νέος δήμαρχος είχε έναν μακρύ κατάλογο έργων που ήθελε να εκτελέσει. Έργα απολύτως απαραίτητα όπως η ύδρευση της πόλης, η ασφαλτόστρωση των δρόμων, ο οδικός φωτισμός και η φύτευση δέντρων κατά μήκος των οδών. Αλλά τα δημοτικά ταμεία ήταν σχεδόν άδεια, και οι δημότες ήταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αρκετοί από αυτούς πρόβλημα επιβίωσης. Ο Δήμαρχος καταλάβαινε ότι μία αύξηση της φορολογίας τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά έργα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω φτώχεια και ύφεση.







 


Ο Δήμαρχος όμως είχε μελετήσει το βιβλίο «Η Φυσική Τάξη» του οικονομολόγου Silvio Gesell (Σύλβιο Γκέσελ). Ο οποίος πίστευε ότι η αργή κυκλοφορία του χρήματος είναι η κύρια αιτία για την παραπαίουσα οικονομία. Το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ολοένα εξαφανίζεται από τα χέρια των εργατών – παραγωγών και μαζεύεται στα χέρια των λίγων που το συσσωρεύουν, εκμεταλλεύονται τους τόκους, και δεν το επιστρέφουν πίσω στην αγορά. Κατ΄ αυτόν δηλαδή, όσο περισσότερο χρήμα είχαν, όσο περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι το κυκλοφορούν συνεχώς, τότε η Κοινωνία θα έχει υγιή ανάπτυξη και ευημερία.

 


Ο Δήμαρχος βάζοντας σε εφαρμογή την παραπάνω θεωρία, ξεκίνησε το πρόγραμμα των Δημοτικών του έργων, δίνοντας δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους και εργολάβους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πληρωμή τους θα γινόταν με σελίνια (το νόμισμα της Αυστρίας) όχι εκτυπωμένα από την Εθνική Τράπεζα της, αλλά από τον Δήμο του Wörgl. Όντως εκτυπώθηκαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία 32.000 σελίνια ως "Γραμμάτια Πιστοποίησης Εργασίας", κάτι σαν ένα δωρεάν χρήμα, διότι δεν είχαν αντίκρισμα σε χρυσό, απλά αναγνώριζαν την παροχή έργου προς την Κοινότητα. Κόπηκαν χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας στα 1, 5 και 10 σελίνια.


 


 


Τα χρήματα του Wörgl


Στις 31 Ιουλίου 1932 δόθηκαν τα πρώτα 1.800 Σελίνια για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, και η αξία των υλικών που αναλώθηκαν τον πρώτο μήνα στα δημοτικά έργα. Οι άνθρωποι που πήραν αυτά τα νέα σελίνια, μπορούσαν να πληρώσουν τους δημοτικούς τους φόρους, αλλά και να αγοράσουν ψωμί. Ο αρτοποιός παίρνοντας αυτά τα σελίνια μπορούσε να αγοράζει αλεύρι από τον μυλωνά. Ο μυλωνάς αγόραζε σιτάρι από τον γεωργό. Ο γεωργός αγόραζε εργαλεία από τον σιδερά. Ο σιδεράς αγόραζε παπούτσια από τον τσαγκάρη. Ο τσαγκάρης πλήρωνε τον δάσκαλο που έκανε μάθημα στα παιδιά του. Ο δάσκαλος αγόραζε ψωμί στον αρτοποιό. Και ο κύκλος κυκλοφορίας του χρήματος επαναλαμβανότανε συνεχώς και καθημερινά, σε τέτοιο σημείο ώστε ήδη την τρίτη μέρα, ο κύκλος εργασιών ολόκληρης της πόλης να είναι παραπάνω από 10πλάσιος από τα 1.800 σελίνια  που δόθηκαν στη κυκλοφορία σε σημείο το να υποπτεύονται κάποιοι ότι κάποια σελίνια είχαν πλαστογραφηθεί. Ο Δήμαρχος όμως είχε εφαρμόσει μία πρόσθετη μέθοδο για να κάνει το χρήμα να αλλάζει συνεχώς χέρια με μεγάλη ταχύτητα:

Τα  χρήματα του Wörgl έχαναν το 1% της ονομαστικής τους αξίας κάθε μήνα. Για να αποφευχθεί αυτή η υποτίμηση ο ιδιοκτήτης του γραμματίου το δαπανούσε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδάλλως, την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα, έπρεπε να αγοράσει ένα κουπόνι σαν γραμματόσημο, με αξία το 1% της ονομαστικής αξίας και να το κολλήσει στο χαρτονόμισμα. Υπήρχε δηλαδή μία λειτουργία  αντίθετη από τον τοκισμό, που επέτρεπε στο χρήμα να κυκλοφορεί συνεχώς.

Ο Δήμαρχος φυσικά δεν μπορούσε να προσλάβει όλους τους ανέργους της πόλης για τα δημοτικά έργα. Με την αύξηση του κύκλου εργασιών της πόλης όμως, ο αρτοποιός για παράδειγμα δεν προλάβαινε μόνος του να βγάζει τα ψωμιά που του ζητούσαν, υποχρεώθηκε λοιπόν να προσλάβει έναν βοηθό, τον οποίον πλήρωνε με τα σελίνια του Δήμου. Το ίδιο κάνανε και οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Οι βοηθοί που προσλήφθηκαν όμως διευρύνανε την αγοραστική δύναμη της πόλης και έτσι οι επαγγελματίες είχαν να αντιμετωπίσουν μία περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, σε σημείο που κανένας κάτοικος της πόλης να είναι άνεργος, αλλά αντίθετα να υπάρχουν παντού αγγελίες ζήτησης προσωπικού. Έτσι το σύστημα αρχίζει να αποκτάει μία δυναμική μορφή, και οι άνεργοι από τα γύρω χωριά έρχονται για να δουλέψουν στο Wörgl, επίσης οι παραγωγοί από τα γύρω χωριά που είχαν τα προϊόντα τους απούλητα (διότι μέχρι τώρα κανείς δεν είχε χρήματα για να τα αγοράσει) επιτέλους βρήκαν αγοραστές στο Wörgl, αλλά με τους νέους επισκέπτες διευρύνεται ακόμα περαιτέρω η αγοραστική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η παραγωγική δραστηριότητα. Οι ξένοι εργάτες παίρνοντας τα σελίνια του Wörgl, δυνάμωναν και τις δικές τους τοπικές οικονομίες, επεκτείνοντας την ανάπτυξη στα γύρω χωριά, αλλά το ίδιο το Wörgl έβγαινε αλώβητο, από αυτή την έξοδο του χρήματος. Ο Δήμαρχος είχε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα: Ήταν αυτός που εκτύπωνε το χρήμα. Δεν ήταν ένας ιδιώτης τραπεζίτης με σκοτεινά συμφέροντα κυριαρχίας από πίσω του, αλλά ένας άνθρωπος στην υπηρεσία των πολιτών.

Η πίσω όψη κάθε γραμματίου περιείχε αυτολεξεί την ακόλουθη συγκινητική δήλωση, κάποια λόγια που φαίνονται σαν να γράφτηκαν σήμερα, και όμως γράφτηκαν το 1932:

«Προς όλους τους ενδιαφερόμενους: Ο αργός ρυθμός που κυκλοφορεί το χρήμα έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ύφεση του εμπορίου και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη εξαθλίωση.  Από οικονομικής απόψεως, η καταστροφή του κόσμου άρχισε! -Είναι καιρός, με αποφασιστική και έξυπνη δράση, να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε την πτωτική βουτιά του εμπορίου και έτσι να σωθεί η ανθρωπότητα από αδελφοκτόνους πολέμους, χάος και διάλυση. Οι άνθρωποι ζουν μέσα από την ανταλλαγή υπηρεσιών τους. Η υποτονική κυκλοφορία έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την ανταλλαγή και έτσι ρίχνονται εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν εκτός εργασίας - Πρέπει, συνεπώς, να αναβιώσουμε αυτή την ανταλλαγή υπηρεσιών και έτσι οι άνεργοι να επιστρέψουν στην παραγωγική τάξη. Αυτός είναι ο στόχος του πιστοποιητικού εργασίας που εκδίδεται από την αγορά της πόλης του Wörgl: Να μειώσει τα βάσανα και το φόβο, να προσφέρει δουλειά και ψωμί».



Η επιτυχία του Wörgl


Σε περίοδο 13 μηνών, ο Δήμαρχος εκτέλεσε όλα τα έργα που είχε σχεδιάσει: Ύδρευση, δρόμοι, φωτισμός. Επίσης κατασκευάστηκαν νέα δημόσια κτίρια, ένας ταμιευτήρας νερού, μία πίστα για σκι, και μια γέφυρα. Επίσης έγιναν αναδασώσεις, γιατί αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι του τότε, που ζούσαν πιο κοντά στη Φύση, το μελλοντικό κέρδος από την ύπαρξη των Δασών.

Σε έξι γειτονικά χωριά επεκτάθηκε το σύστημα με επιτυχία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eduard Dalladier, έκανε μια ειδική επίσκεψη για να δει το "θαύμα του Wörgl". Τον Ιανουάριο του 1933, το νέο οικονομικό σύστημα επεκτείνεται στη γειτονική πόλη της Kirchbühl, και τον Ιούνιο του 1933, ο Δήμαρχος του Wörgl συναντήθηκε με εκπροσώπους από 170 διαφορετικές πόλεις της Αυστρίας  που ενδιαφέρονταν για την γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος και στις πόλεις τους.

Η παρακάτω έκθεση συντάχθηκε από τον Claude Bourdet, έναν αυτόπτη μάρτυρα Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης:

«Επισκέφθηκα το Wörgl τον Αύγουστο του 1933, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πειράματος. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα αποτελέσματα  φτάνουν το θαύμα. Οι δρόμοι, περιβόητοι για την άθλια κατάσταση τους, συναγωνίζονται τώρα την ιταλική Autostrade (Ιταλική Εθνική Οδό). Το Συγκρότημα των Δημαρχιακών γραφείων έχει ανακαινιστεί όμορφα ως ένα  γοητευτικό σαλέ με ανθισμένες γλαδιόλες. Μια νέα τσιμεντένια γέφυρα φέρει περήφανα την  πλάκα: "Χτισμένο με δωρεάν χρήματα το έτος 1933". Παντού βλέπει κανείς νέους φανοστάτες στους δρόμους, καθώς και ένα δρόμο με το όνομά του Silvio Gesell. Οι εργαζόμενοι στα πολλά εργοτάξια είναι όλοι ένθερμοι υποστηρικτές του συστήματος του δωρεάν χρήματος.  Στα καταστήματα τα γραμμάτια είναι αποδεκτά παντού, παράλληλα με τα επίσημα χρήματα. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το σύστημα που πειραματίστηκε στο Wörgl εμποδίζει την φορολογική ισότητα, γιατί ενεργεί σαν μία μορφή εκμετάλλευσης του φορολογουμένου. Φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό λάθος σε αυτό τον τρόπο σκέψης. Ποτέ στο παρελθόν δεν είδε κανείς τους φορολογούμενους να μη διαμαρτύρονται έντονα κατά την αφαίρεση των χρημάτων τους. Στο Wörgl κανείς δεν διαμαρτύρονταν. Αντίθετα, οι φόροι (σε μορφή γραμματίων) καταβάλλονται εκ των προτέρων στον Δήμο. Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με το πείραμα και διαμαρτύρονται στην Εθνική τους Τράπεζα η οποία αντιτίθεται στην έκδοση των νέων αυτών χαρτονομισμάτων (των τοπικών γραμματίων). Είναι αδύνατο να αποδώσει κανείς  τη γενική βελτίωση του Wörgl μόνο στη «νέα μορφή των φόρων». Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με το Δήμαρχο ότι το νέο νόμισμα εκτελεί τη λειτουργία του πολύ καλύτερα από το παλιό. Αφήνω στους ειδικούς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πληθωρισμός, παρά την κατά 100% κάλυψη των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Παρεμπιπτόντως, αυξήσεις των τιμών, το πρώτο σημάδι του πληθωρισμού, δεν εμφανίζονται. Όσον αφορά την οικονομία, μπορούμε να πούμε ότι το νέο νόμισμα ευνοεί την εξοικονόμηση κατά κυριολεξία και όχι την αποθησαύριση του χρήματος. Δεδομένου ότι τα χρήματα χάνουν την αξία τους κρατώντας τα σπίτι, μπορεί κανείς να αποφύγει την υποτίμηση αυτή επενδύοντάς τα σε μία τράπεζα καταθέσεων. Το Wörgl έχει γίνει ένα είδος προσκυνήματος για τους μακρο-οικονομολόγους από διάφορες χώρες. Ο καθένας μπορεί να τους  αναγνωρίσει αμέσως, από τις εκφράσεις τους, κατά τη συζήτηση τους στους όμορφους δρόμους του Wörgl, ή ενώ κάθονται στα τραπέζια των εστιατορίων. Ο πληθυσμός του Wörgl με χαρά, περήφανος για τη φήμη τους, τους καλωσορίζει θερμά.»

Το τέλος


Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας πανικοβλήθηκε, στο ενδεχόμενο το πείραμα του Wörgl να επεκταθεί σε όλη την Αυστρία και αποφάσισε να διεκδικήσει τα μονοπωλιακά δικαιώματα της, απαγορεύοντας δωρεάν νομίσματα. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε το μονοπωλιακό δικαίωμα της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση νομίσματος. Και έγινε ποινικό αδίκημα η έκδοση "νομίσματος έκτακτης ανάγκης". Το Wörgl γρήγορα επανήλθε στην ανεργία του 30%. Κοινωνική αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Αυστρία, διότι οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνανε γιατί η Κυβέρνησή τους και η Δικαιοσύνη, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, δεν τους αφήνει να εξασκούν τη δοκιμασμένη λύση που βρήκανε στην αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά τους επιβάλει τα δικά της μέτρα που αποδεδειγμένα όπως και πριν τους ξαναβύθισε στη φτώχεια και την ανέχεια. Το 1938 ο Χίτλερ προχώρησε στην προσάρτηση της Αυστρίας (χωρίς να βρει την παραμικρή πολεμική αντίσταση) με έναν από τους λόγους για αυτό, το ότι πολλοί άνθρωποι τον είδαν ως τον οικονομικό και πολιτικό σωτήρα τους. Ακολούθησε ο Πόλεμος, και το πείραμα του Wörgl έμεινε στην Ιστορία.   

(Βιβλιογραφία: http://www.mindcontagion.org/worgl)
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΧΙΣΤΟΧΕΙΛΗΣ



Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

THIS THE REAL GREECE

PLEASE CLICK TO THE FOLLOWING

http://www.youtube.com/watch?v=ppJW01LeRrk

Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου

Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου


Όταν ρώτησαν τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό τουμορφωμένου ανθρώπου,
Δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων. «Η μόρφωση είπε, είναι θέμασυμπεριφοράς...
Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;
1. Πρώτα απ' όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές...
2. Αυτούςπου αντιμετωπίζουν όλατα γεγονότα με γενναιότητα & λογική..
3. Αυτούςπου είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..
4. Αυτούςπου αντιμετωπίζουνγεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα.
5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους..
6. Αυτούςπου δεν νικήθηκαν απότις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..
7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους...» 

Σωκράτης (469-399 π.Χ.)
Και για την αντιγραφή Δημήτριος Σχιστοχείλης