Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

5 Τρόποι για να Αυξήσεις την Ταχύτητα του Website σου

Η ταχύτητα του website σου ή αλλιώς το Page Speed είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την πορεία της ιστοσελίδας σου στο διαδίκτυο. Τα smartphone & τα tablet έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι σημερινοί καταναλωτές, οι οποίοι με το πάτημα ενός κουμπιού, από οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια πηγή πληροφοριών, που ονομάζεται διαδίκτυο.
Το Page Speed είναι ο χρόνος που χρειάζεται το website σου για να φορτώσει. Εάν κάνεις τους χρήστες σου να περιμένουν αρκετή ώρα, τότε είναι λογικό να αποχωρήσουν από την ιστοσελίδα σου και πολύ πιθανό να πάνε στη σελίδα ενός ανταγωνιστή σου. Σίγουρα δεν θα ήθελες να συμβεί κάτι τέτοιο. Σωστά;
Σύμφωνα με τη Google:
  • το 76% των ανθρώπων που ψάχνουν στα smartphone τους για κάτι κοντά τους θα επισκεφτούν ένα κατάστημα μέσα στη μέρα.
  • το 53% των ανθρώπων θα αποχωρήσει από μια ιστοσελίδα εάν κάνει παραπάνω από 3 δευτερόλεπτα να φορτώσει.
  • H μείωση της ταχύτητας φόρτωσης μιας σελίδας σε κινητές συσκευές αυξάνει σημαντικά το ποσοστό των επισκεπτών που πραγματοποιούν μια μετατροπή (π.χ. μια αγορά).
Όπως βλέπεις τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους. Για να μη χάσεις λοιπόν πολύτιμους επισκέπτες από το ηλεκτρονικό ή φυσικό σου κατάστημα, θα πρέπει η ιστοσελίδα σου να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις των καταναλωτών που επιθυμούν να βρίσκουν τις πληροφορίες που αναζητούν, εύκολα & γρήγορα.
Σε αυτό το σημείο να θυμάσαι ότι η βελτιστοποίηση του χρόνου απόκρισης της ιστοσελίδας σου θα δώσει μια μικρή ώθηση και στο SEO σου, μιας και η ταχύτητα με την οποία φορτώνει ένα website είναι ένας από τους παράγοντες κατάταξης που χρησιμοποιεί η Google, ώστε να καθορίσει την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα.
Διάβασε παρακάτω μερικές από τις πρακτικές που μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα στη ιστοσελίδα σου, ώστε να μειώσεις το χρόνο που χρειάζεται για να φορτώσει.

Πως θα βελτιώσεις την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σου


1. Επέλεξε τον ιδανικό hosting provider

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις το hosting provider σου. Το hosting που θα επιλέξεις, παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του website σου και είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να επιλέξεις βεβιασμένα. Επίσης, η αναβάθμιση του πακέτου φιλοξενίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σου, ειδικά εάν είναι παραφορτωμένη με δεδομένα. Εάν λοιπόν θέλεις να βελτιώσεις την ταχύτητα απόκρισης της ιστοσελίδας σου, θυμήσου να ελέγξεις αν το πακέτο φιλοξενίας που έχεις αγοράσει χρειάζεται αναβάθμιση, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σου.

2. Χρησιμοποίησε ένα ελαφρύ template

Η σωστή επιλογή ενός template μπορεί να σου εξασφαλίσει ταχύτερους χρόνους φόρτωσης της σελίδας σου, αλλά και να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους χρήστες σου. Ένας σωστός σχεδιασμός της σελίδας σου θα σου προσφέρει ένα καλό εικαστικό αποτέλεσμα,  καθώς και μια καλύτερη εμπειρία πλοήγησης για τους χρήστες σου. Επίσης, μην ξεχνάς ότι το website σου είναι ουσιαστικά το διαδικτυακό σπίτι του Brand σου και η φιλοσοφία του theme που θα επιλέξεις, πρέπει να συμβαδίζει με τη φιλοσοφία της επιχείρησής σου.

3. Κάνε χρήση CDN υπηρεσίας 

Η χρήση μιας υπηρεσίας CDN ή αλλιώς Content Delivery Network μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την επιτάχυνση του website σου, ειδικά εάν αυτή περιέχει γραφικά και πολλές εικόνες. Ουσιαστικά με τη χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αρχεία όπως JavaScript, CSS, εικόνες κ.ά., τα οποία εμπεριέχονται μέσα στη σελίδα σου, φιλοξενούνται σε διάφορους servers. Έτσι, όταν ένας χρήστης προσπαθεί να εισέλθει στο website σου, θα εξυπηρετηθεί από το κοντινότερο γεωγραφικά σε αυτόν server, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος που κάνουν αυτά τα δεδομένα να ταξιδέψουν μέχρι τον τελικό χρήστη.

4. Βελτιστοποίησε τις εικόνες που χρησιμοποιείς

Εάν θέλεις να βελτιώσεις την ταχύτητα της σελίδας σου, τότε θα πρέπει να κάνεις ένα σωστό optimization στις εικόνες που χρησιμοποιείς στο website σου. Δώσε βάση στο μέγεθος και στον τύπο των εικόνων που χρησιμοποιείς, καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη φόρτωση της σελίδας σου. Επομένως, κράτα τις εικόνες σε όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθος. Αναφορικά με το τύπο των αρχείων, οι εικόνες JPEG ή PNG είναι μια καλή επιλογή. Τα αρχεία PNG είναι καλύτερα για γραφικά, ενώ τα αρχεία JPEG είναι καλύτερα για φωτογραφίες.

5. Μείωσε τη χρήση των plugins

Όσο ωραία και βολικά και αν είναι τα plugins, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι η υπερβολική χρήση τους μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα απόκρισης της ιστοσελίδας σου. Εντόπισε όλα εκείνα τα plugins που δεν σου είναι πλέον χρήσιμα και διέγραψέ τα. Επίσης, κάνε έναν έλεγχο σε όλα τα plugins που χρησιμοποιείς, ώστε να δεις πότε ήταν η τελευταία φορά που ενημερώθηκαν και αν σου προσφέρουν ακόμα support. Εάν δεις ότι κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, τότε ξεκίνα την έρευνά σου ώστε να βρεις άλλα παρόμοια plugins και να τα αντικαταστήσεις σταδιακά.
Η βελτίωση της ταχύτητας του website σου είναι πολύ σημαντική και καλό θα είναι να συμβουλεύεσαι τον developer σου, πριν κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια. Εάν όμως θέλεις να ελέγχεις τακτικά την ταχύτητα απόκρισης της ιστοσελίδας σου σε desktop και σε mobile συσκευές, τότε κάνε τα τεστ σου στα εργαλεία της Google, PageSpeed Insights & Test Your Mobile Website Speed and Performance, τα οποία θα σου προσφέρουν πλούσιες πληροφορίες για την απόδοσή της, αλλά και τρόπους ώστε να βελτιώσεις την ταχύτητά της.










Performance, τα οποία θα σου προσφέρουν πλούσιες πληροφορίες για την απόδοσή της, αλλά και τρόπους ώστε να βελτιώσεις την ταχύτητά της.

Η Σημασία των Social Media για την On Line Διαφήμισή σου

Η Σημασία των Social Media για την On Line Διαφήμισή σου

Το πρώτο βήμα για την on line παρουσία σου το πραγματοποίησες, κατασκευάζοντας το εταιρικό website σου, το οποίο εμπλούτισες με πλούσιο περιεχόμενο και, ακολουθώντας τις βασικές αρχές του SEO, περιμένεις πλέον να… κατακλύσουν την ιστοσελίδα σου χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου! Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή, αλλά δεν αρκεί για να σε βρίσκουν ολοένα και περισσότεροι χρήστες. Εάν, λοιπόν, αναζητάς έναν καλό και οικονομικό τρόπο για να αυξήσεις το traffic της ιστοσελίδας σου και, κατά συνέπεια, της επιχείρησής σου, τότε αυτός είναι το «μεγαθήριο» που ονομάζεται Social Media.
Τα Social Media είναι ένα κανάλι του μάρκετινγκ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις προς όφελος της επιχείρησής σου. Μέσω των Social Media, μπορείς να αλληλεπιδράς με υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες σου, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησής σου, αλλά και τις πωλήσεις σου!
Τα Social Media έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, κάνοντάς τους πιο ισχυρούς και δύσκολους στο να επηρεασθούν, να πεισθούν και να διατηρηθούν ως καταναλωτές. Έχουν καταστήσει τους καταναλωτές πιο εξελιγμένους, αναπτύσσοντας νέες τακτικές αναζήτησης, αξιολόγησης, επιλογής και αγοράς αγαθών και υπηρεσιών. Τα Social Media έχουν αναδειχθεί ως ένα κυρίαρχο κανάλι διαδικτυακής επικοινωνίας, μέσω του οποίου οι καταναλωτές μαθαίνουν και μοιράζονται πληροφορίες, αλληλεπιδρώντας με τα brands που τους ενδιαφέρουν (όπως είναι η επιχείρησή σου). Έτσι, θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την αναγνωρισιμότητα του brand σου, αλλά και την εξυπηρέτηση που προσφέρεις στους πελάτες σου.
Και επειδή τα νούμερα δίνουν άλλη οπτική στα πράγματα, αξίζει να σημειωθεί ότι ¹οι ενεργοί χρήστες, παγκοσμίως, στα Social Media είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια, με το Facebook να κυριαρχεί με 1,97 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Δεν νομίζεις;
Εάν, λοιπόν, έχεις μικρό προϋπολογισμό και η σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρησή σου, τότε η παρουσία σου στα Social Media, αλλά και οι καμπάνιες που θα δημιουργήσεις εκεί φαίνονται ως μια πολύ καλή κίνηση. Παρακάτω, παρατίθενται μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να σκεφθείς, σοβαρά, το να αποκτήσεις παρουσία στα Social Media:
  • Θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις το traffic της ιστοσελίδας σου.
  • Θα  συνεισφέρουν στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας της επιχείρησής σου.
  • Θα βελτιώσουν την κατάταξη της ιστοσελίδας σου στις μηχανές αναζήτησης.
  • Μπορείς να αλληλεπιδράς με υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες σου σε διάφορες πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram, το Pinterest κ.ά.
  • Είναι ένα μέσο διαφήμισης που θα σε βοηθήσει να προβάλλεις τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου με οικονομικό τρόπο.
  • Μπορείς να στοχεύσεις στο κοινό στο οποίο θέλεις να διαφημιστείς π.χ. γεωγραφικά, ηλικιακά κ.λπ.

Ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσεις πριν ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τα Social Media


Έχεις ξεκάθαρους στόχους για το τι θέλεις να πετύχεις;

Προσπάθησε να έχεις μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική για το τι θέλεις να πετύχεις στα Social Media και πώς θα τα χρησιμοποιήσεις προς όφελος της επιχείρησής σου. Θέλεις να αυξήσεις την αναγνωρισιμότητα του brand σου; Θέλεις να αυξήσεις την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου; Κάτι άλλο ίσως;  Αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να έχεις απαντήσει, πριν ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τα Social Media.

Είναι user friendly η ιστοσελίδα σου;

Η ιστοσελίδα σου θα λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα, που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πελατών σου. Εάν έχεις μια πολύ καλή παρουσία στα social media, τότε οι χρήστες αναμένουν να τους προσφέρεις μια αντίστοιχη εμπειρία και στην ιστοσελίδα σου. Το ότι ξεκινάς να ασχολείσαι με τα social media δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελήσεις το website σου.

Πώς θέλεις να σε θυμούνται οι χρήστες;

Η εταιρική σου σελίδα στα Social Media αντιπροσωπεύει την ίδια σου την εταιρεία. Θα πρέπει, λοιπόν, να τη φροντίζεις με τον ίδιο ζήλο που φροντίζεις και την επιχείρησή σου. Η εικόνα που θα παρουσιάσεις στα Social Media είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία σου στο διαδίκτυο. Ξέχασε τις αυτοματοποιημένες απαντήσεις και προσπάθησε στα posts σου, αλλά και στα μηνύματα που δέχεσαι να μιλάς στο πρώτο πρόσωπο και, προπάντων, να μην αγνοείς σχόλια και μηνύματα των χρηστών.

Πώς θέλεις να διαφοροποιηθείς από τον ανταγωνισμό;

Προσπάθησε να δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το οποίο θα ανανεώνεις τακτικά και το οποίο θα προσελκύει την προσοχή και θα ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση με τους χρήστες, ώστε να το αναπαράγουν και, τελικά, να εξαπλώνεται στο κόσμο των Social Media, από χρήστη σε χρήστη. Υπάρχουν πολλές μορφές περιεχομένου που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, όπως, άρθρα, εικόνες, βίντεο κ.ά. Μην ξεχνάς να επιδιώκεις κάθε μορφή αλληλεπίδρασης με τους followers σου!
Τα Social Media χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και στρατηγική, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αναγνωρισιμότητα ενός brand και η αφοσίωση των καταναλωτών σε αυτό.
Θυμήσου να είσαι ειλικρινής στην επικοινωνία σου με τους χρήστες και να μην προσπαθείς να χειραγωγήσεις την εικόνα της επιχείρησής σου.



Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Πώς το Online booking θα αλλάξει το ξενοδοχείο σας;

Πώς το Online booking θα αλλάξει το ξενοδοχείο σας;
Εάν αναρωτιέστε -εάν πρέπει να εντάξετε στην ιστοσελίδα σας σύστημα Online κράτησης-, δείτε πρώτα πόσα οφέλη έχει για μια επιχείρηση, και ίσως μετά να μην ξανααναρωτηθείτε.
1. Αύξηση πωλήσεων
Ειδικά όταν -εκτός από τη δυνατότητα κράτησης- δίνετε και τη δυνατότητα Online πληρωμής, διευρύνετε το πελατολόγιο σας, καθώς υπάρχουν πελάτες, που προτιμούν τη διαδικτυακή κράτηση και πληρωμή.
2. Διαφοροποίηση
Κάθε επιχείρηση είναι σημαντικό -εάν θέλει να ξεχωρίσει- να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές της, και αυτό θα το καταφέρει μόνο εάν προσφέρει το κάτι παραπάνω.
3. Καλύτερη Οργάνωση
Καθώς θα γνωρίζετε από πολύ νωρίς πόσα άτομα να περιμένετε στο ξενοδοχείο σας, θα είστε και καλύτερα προετοιμασμένοι, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να διοργανώνετε μια εμπειρία φιλοξενίας, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κοινού σας.
4. Καλύτερη ενημέρωση
Εάν διοργανώνετε προσωποποιημένες εμπειρίες διαμονής, αλλά έχετε να διαχειριστείτε μεγάλο όγκο ταξιδιωτών, η Online κράτηση, που θα συνοδεύεται από ερωτηματολόγιο προτιμήσεων, θα σας λύσει τα χέρια και θα σας γλυτώσει από χρονοβόρα τηλέφωνα και Email.
5. Σωστότερη αξιοποίηση χρόνου
Όταν όλα γίνονται διαδικτυακά, τότε όλα σας τα αρχεία ενημερώνομαι αυτόματα, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να προσθέσετε τις πληροφορίες -μία προς μία- χειροκίνητα. Έτσι γλυτώνετε σημαντικό χρόνο, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να βελτιώσετε την εμπειρία διαμονής των πελατών σας.


Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ


ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
Από Δημήτρη Σχιστοχείλη Project Manager στη Spyrou Philoxenia

Τα social media δεν είναι μέσα direct Πωλήσεων ή άμεσης κερδοφορίας (κάτι που χρειάζεται ΚΑΘΕ επιχείρησή).
Εάν θέλουμε να πουλήσουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πληρωμένη διαφήμιση.   Χρειαζόμαστε έξυπνους τρόπους για να αυξήσουμε το ROI από τα Social Media φέρνοντας Νέα Leads πέραν καί πάνω από την αποκλειστική δημιουργία  Likers & Followers.
Προσωπικά προτείνω:
Ø  Να καθορίσουμε τον ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ (π.χ. αύξηση των website conversions όσων ήρθαν από την fan page
Ø   Σαφώς να διατηρήσουμε ενεργή την παρουσία μας.
Ø   Αξιοποίηση των διαφημίσεων που προσφέρουν τα Social Media Networks.
Εκτός από διαφήμιση στο Facebook υπάρχουν οι διαφημίσεις στο Linkedin (που πρέπει να έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ) με δυνατότητα προσθήκης κουμπιού στην διαφήμιση για συλλογή απευθείας Leads.
Ένα εναλλακτικό μέσο διαφήμισης είναι το You Tube (True view μέσω του Google Adwords).
Ø   Μέτρηση των αποτελεσμάτων των διαφημίσεών μας.
Ø   ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Να συνδυάσουμε τα Social Media με άλλες ενέργειες Marketing όπως:
Ενσωμάτωση social buttons στο newsletter μας (στέλνουμε κατά εκατοντάδες).
Στην ευχαριστήρια επιστολή μας ή και
στο blog μας (είναι MUST από όλους τους guru των Social Media).
Ø  Πολιτική των posts
Ποια είναι η σχεδιαζόμενη μορφή τους, έχει στοιχεία που να καταγράφουν την απήχησή τους.   Προσωπικά παρατηρώ ότι υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις θεαματική πτώση μήνα με το μήνα, ανάρτηση με ανάρτηση.  
ΠΡΕΠΕΙ να παρακολουθούμε την κλιμάκωση του Average Organic Reach of Content δημοσιεύσεών μας στην εταιρική σελίδα μας στο Facebook
 Επομένως   γνωρίζουμε εάν πηγαίνουμε προς την σωστή κατεύθυνση;
 Που εξακολουθεί να είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του επιχειρηματία για ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσφατα διάβασα (παλαιό άρθρο 15/01/2014) της Facebook για τις «πονηράδες» που κάνουν οι επιχειρήεις αναρτώντας προσφορές και εκπτώσεις στην σελίδα των  στο Facebook.
Παρακαλώ διάβασέ το: https://www.facebook.com/business/news/update-to-facebook-news-feed  και εξήγησέ μας πώς θα ξεπεράσουμε την τιμωρία μας από το Facebook καί  για τις δικές μας «πονηράδες» .
Όπως καταλήγω στην ερώτηση:
Γιατί μαζεύουμε fans & δίνουμε δώρα , κλπ;
Επομένως εύλογο το επόμενο ερώτημα. 
 Ποιος είναι ο λόγος να έχουμε ΚΥΡΙΑΡΧΗ Στρατηγική μας τον αριθμό των fans;; 
  Οι ειδικοί μας λένε, προτείνω μάλιστα να προσκαλέσουμε κάποιους ή/και να παρακολουθήσουμε σχετικά webinars :
·         Να σταματήσουμε με την ποσότητα
·          Να ασχοληθούμε σοβαρά με την ποιότητα
·          Να σταματήσουμε τα Promotional Posts
·          Να γράφουμε πιο Κοινωνικά Posts με περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα.
·          Να ανοίξουμε διάλογο με τους fan μας (όχι πλέον απλούς likers)
·          Να κάνεις ανάλυση στα Insights που μπορούμε να λαμβάνουμε εκπληκτικές πληροφορίες με σκοπό να δουν ποια posts αρέσουν στους fan μας, ποια είναι τα πιο δημοφιλή και ποιες είναι οι καλλίτερες ώρες.
Έμφαση προτείνω στα παραπάνω ώστε να γίνουμε περισσότερο Likeable και να αυξήσουμε το organic reach των post μας.
Επίσης οι ειδικοί τονίζουν ότι για τα Ξενοδοχεία οι διαφημίσεις στο Google AdWords είναι αποτελεσματικότερες.
To facebook είναι αποτελεσματικό για mainstream προϊόντα, ξυλόσομπες, i-phone, frozen yogurt, τρέξιμο, ποδήλατο, ζούμπα, ρούχα, παπούτσια, χειροποίητα προιόντα, τρόφιμα, υπηρεσίες σε πολύ εξειδικευμένα groups π.χ. μαμάδες.
Πέραν από τα παραπάνω παραμένει το ερώτημα πώς θα γίνουν τα Social Media της επιχείρησής μας πιο αποδοτικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πλέον των 4.000.000 λογαριασμών Facebook στην Ελλάδα και είναι προφανές ότι όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να πάρουν ένα κομμάτι της πίτας.

Προτείνω την άμεση ενεργοποίηση και πλήρη αξιοποίηση του Word of Month effect των Social Media γνωστό ως Viral Effect
 Το Viral Effect υποστηρίζεται από το Facebook δεν μπλοκάρεται από το φίλτρο EdgeRank (μετέπειτα News Feed Algorithm).
Άρα: 1. Διαμόρφωση Viral περιεχομένου
2. Διαφήμιση στο Facebook
Υπάρχουν εταιρίες στην αγορά που αμείβονται μόνον επί αποτελέσματος πώλησης και αμοιβή τους (affiliated Marketing).
3. Να δημιουργήσουμε ιδέες για Social Media Engagement
4. Να τρέξουμε αποκλειστικές προσφορές μόνο από τα Social Media Account μας.
5. Πώς να κρατήσουμε τους επισκέπτες στην σελίδα μας.
6. Πέραν του Facebook & Instagram τι κάνουμε με Linkedin, Twitter, Google+, Pinterest.
7. Αξιοποίηση του mix των Social Media & Διαχείριση του μέσω του www.hootsuite.com (το λεγόμενο channel manager των Social Media).
8. Να καταγράφουμε καί να συζητάμε σε μηνιαία βάση αριθμό των fans, αριθμό ημερήσιων επισκέψεων, αύξηση του engagement, αύξηση traffic στις κρατήσεις.



Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Marketing στον τουρισμό: Σε διαδικασία ψηφιακής ωρίμανσης οι τουριστικές επιχειρήσεις

Marketing στον τουρισμό: Σε διαδικασία ψηφιακής ωρίμανσης οι τουριστικές επιχειρήσεις
Από τον Δημήτρη Σχιστοχείλη Project Manager στη Spyrou Philoxenia 

Με το «μηχανοστάσιο» της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, να δουλεύει στο φουλ, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις καλούνται να αδράξουν τις ευκαιρίες και να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα. Κατά πόσο αξιοποιούν στην διαδικασία αυτή τα σύγχρονα εργαλεία marketing;
Ενίσχυση της εμπειρίας ήδη από το σχεδιασμό του ταξιδιού, προσωποποιημένα μηνύματα, ακριβής στόχευση, ταχύτητα στην επικοινωνία. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που καλείται να ενσωματώσει σήμερα το σύγχρονο marketing στον τομέα του τουρισμού, αξιοποιώντας τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία.
Κατά πόσο όμως, μπορούμε να μιλάμε σήμερα για σύγχρονο marketing στην ελληνική τουριστική αγορά; Πόσο «μπροστά» από τις εξελίξεις είναι οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και πόσο έχουν ανάγκη από σχετική «εκπαίδευση»; Αντλώντας από την εμπειρία εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες τουριστικού marketing αλλά και από την ακαδημαϊκή έρευνα, καθώς και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, σκιαγραφούμε εδώ το marketing status του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αγορά βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ψηφιακής ωρίμανσης.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν δυστυχώς ούτε το 20% των δυνατοτήτων που μπορεί να τους προσφέρει η ψηφιακή επικοινωνία.
Oι μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμη σε βασικά επίπεδα προσαρμογής στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και μορφές επικοινωνίας.Κρίνοντας από τη δομή των website τους που είναι μονόγλωσσα ή δίγλωσσα και μη φιλικά προς τις κινητές συσκευές, και βλέποντας επίσης επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει διαφημιστικές πλατφόρμες όπως το Facebook, Google, Yandex κλπ., έχουν πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και βελτίωσης.

Ο λόγος που η τουριστική αγορά και η βιομηχανία του τουρισμού γενικότερα δείχνει να μην ωριμάζει στο κομμάτι της ψηφιακής επικοινωνίας, οφείλεται στην ελλιπή παιδεία των οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων.Οι περισσότεροι ξενοδόχοι μεταβιβάζουν την επιχείρηση στα παιδιά τους, χωρίς αυτά να έχουν πάντα την ικανότητα να την αναλάβουν και χωρίς να διαθέτουν τις υποδομές και γνώσεις ώστε να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη επικοινωνία στις επιχειρήσεις τους, με συνέπεια να μην προσλαμβάνουν εξειδικευμένα στελέχη της ψηφιακής επικοινωνίας και να σημειώνουν τελικά πενιχρά αποτελέσματα, συγκρινόμενες με επιχειρήσεις του εξωτερικού, ειδικά του Δυτικού κόσμου.

Υπάρχουν άραγε δείγματα αλλαγής και εξέλιξης; Κάποιες περιοχές όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Ρόδος, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν κάνει μεγάλα βήματα, ακολουθώντας όμως τους ανταγωνιστές τους κι όχι δημιουργώντας στρατηγικές πραγματικής υπεραξίας,  τα επόμενα 3-4 χρόνια θα είναι μονόδρομος στην ωρίμανση όλων αυτών των επιχειρήσεων.Διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό, μιας και το μεγαλύτερο μερίδιο της διαχείρισης των καταλυμάτων και των αεροπορικών εισιτηρίων γίνεται πια ηλεκτρονικά.

ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ B2C MARKETING, ΑΠΟ ΤΟ TRADE ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
O τουριστικός τομέας και ειδικότερα η ελληνική τουριστική επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, μόλις τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει την ανάγκη και τη σημασία του marketing σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα σε επίπεδο B2C, καθώς υπάρχει σύγχυση του αντικειμένου των πωλήσεων έναντι του integrated marketing του brand και της επικοινωνίας της επιχείρησης.
Για την ελληνική τουριστική επιχείρηση, το marketing ισούται με τις ενέργειες B2B/Trade (συμμετοχή σε εκθέσεις, συμφωνίες με tour operators & travel agents), με μικρότερη επένδυση.
Σήμερα ωστόσο, με την ριζική αλλαγή του περιβάλλοντος, την απευθείας συμμετοχή των χρηστών στην επιλογή υπηρεσιών διακοπών online, με την ανάδειξη των διαμορφωτών ψηφιακής γνώμης (influencers), τον ανοιχτό διάλογο στα social media αλλά και την δύναμη της διαμόρφωσης της ψηφιακής φήμης (reviews), η τουριστική επιχείρηση βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις
H τουριστική επιχείρηση και ειδικά η ξενοδοχειακή δεν επένδυσε έγκαιρα στην στρατηγική branding, δυσκολεύεται να διαχωρίσει το B2C marketing από το B2B sales & trade marketing, επενδύοντας στο κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, στον σχεδιασμό και εκτέλεση ενεργειών marketing με μεσο-μακροπρόθεσμο όφελος (εικόνα, φήμη). Αντιθέτως, διαπιστώνεται ότι η βασική παράμετρος της όποιας επένδυσης marketing αφορά πωλήσεις online (κρατήσεις), που αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό άξονα, αλλά σ’ ένα ευρύτερο μείγμα ενεργειών.
Yπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν ήδη διαπιστώσει την παραπάνω κατάσταση και προχωρούν αναδιαρθρώνοντας το τμήμα marketing και τη στρατηγική τους, αλλά και λαμπρές περιπτώσεις μικρότερων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, νέων ανθρώπων στον τουρισμό με γνώσεις και εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών.
Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση δεν μπορεί να στηρίζεται στο αν μια χρονιά η χώρα έχει τουριστικό ρεύμα, οπότε όλα πάνε καλά.
Οφείλει να διαμορφώνει μακροπρόθεσμο πλάνο και να θωρακίζει την επιχείρηση, μέσω του αποτελεσματικού μάρκετινγκ.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ
Το θέμα της αύξησης της κερδοφορίας των τουριστικών καταλυμάτων μέσω της ενίσχυσης των απευθείας κρατήσεωνσήμερα πάνω από το 50% (ως και 75%) των κρατήσεων γίνονται ηλεκτρονικά και διαδικτυακά, είτε από δημοφιλή sites όπως η Booking.com και η Expedia, όσο και B2B πλατφόρμες όπως η Hotelbeds.
Tα καταλύματα παρόλα αυτά αισθάνονται αρκετές φορές αβοήθητα και χωρίς δυνατότητα επιρροής, επειδή σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της κατάστασης και της online παρουσίας τους και κυρίως των τιμών που διαθέτουν το προϊόν τους – κατά συνέπεια και της τιμολογιακής πολιτικής που έχουν χαράξειι.

Mια απλή εξήγηση για τον λόγο που συμβαίνει αυτό είναι οι ενδιάμεσοι μεταπωλητές του ξενοδοχειακού προϊόντος, όπως οι πλατφόρμες.

 Ο γενικός κανόνας είναι πως όσοι περισσότεροι ενδιάμεσοι παρεμβάλλονται μεταξύ του “παραγωγού” (κατάλυμα) και του “καταναλωτή” (πελάτης) τόσο χάνεται και αλλοιώνεται η τιμή καθώς ο κάθε ένας από αυτούς θέλει να προσθέσει το δικό του κέρδος».
Kύρια τάση της εποχής είναι η αύξηση των απευθείας κρατήσεων.
Είναι ένας στόχος με δύο βασικά οφέλη, τον προαναφερθέντα έλεγχο αλλά και την αύξηση της κερδοφορίας, καθώς το κόστος “απόκτησης” της απευθείας κράτησης είναι σαφώς μικρότερο από αυτό μέσω τρίτων. Προσοχή ωστόσο :Δεν προτείνεται γενικά η κατάργηση της συνεργασίας με τους OTAs και άλλους συνεργάτες, αλλά περισσότερο η εξισορρόπηση των πηγών των κρατήσεων.


ΤΡΟΠΟΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 ΤΡΟΠΟΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αύξηση των πωλήσεων είναι από τα πιο βασικά σας καθήκοντα ως ιδιοκτήτης ξενοδοχείου και εστιάζεται στην αύξηση των πελατών, των πωλήσεων ανά πελάτη, και του αριθμού των επισκέψεων των πελατών στο ξενοδοχείο σας.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το πετύχετε, χωρίς να απαιτούνται απαραίτητα πολλά χρήματα. Η πιο βασική ενέργεια που πρέπει να κάνετε είναι να αυξήσετε σημαντικά τις προωθητικές σας ενέργειες και την διαφήμισή σας.

Ξεκινώντας, βασικό στοιχείο είναι να ξεκαθαρίσετε σε ποιους απευθύνεστε. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πελάτη του ξενοδοχείου σας και ποιες είναι οι ανάγκες του; Θα σας βοηθήσει πολύ στο να επικεντρώσετε σωστά το 
marketing σας. Συνεχίζοντας θα πρέπει να έχετε στο νου σας τα παρακάτω:

·         Φροντίστε το ξενοδοχείο σας να είναι καθαρό και περιποιημένο. Η reception, τα δωμάτια, οι διάδρομοι, ο περιβάλλον χώρος, οι τουαλέτες για τους επισκέπτες κτλ. Όταν ο πελάτης βλέπει καθαρούς και φιλόξενους χώρους τείνει να ξοδεύει περισσότερα χρήματα.
·         Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας να προωθεί σωστά επιπλέον υπηρεσίες. Μάθετέ το πως να προτείνει στον πελάτη κάποιες έξτρα υπηρεσίες που παρέχετε στις κατάλληλες περιστάσεις. Δεν είναι μόνο δικό σας καθήκον να πουλάτε. Φροντίστε ο κάθε εργαζόμενος να γνωρίζει ακριβώς τι παρέχετε και τι ταιριάζει για τον κάθε πελάτη σας.
·         Προσφέρετε αναβαθμίσεις σε δωμάτια ή υπηρεσίες χωρίς επιπλέον χρέωση. Αν μπορείτε να προσφέρετε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο στην τιμή ενός μικρότερου δεδομένης της διαθεσιμότητας, κάντε το. Παρέχοντας μια ξεχωριστή εμπειρία αυτού του είδους, τους δίνετε την δυνατότητα την επόμενη φορά να κάνουν κράτηση σε πιο ακριβό δωμάτιο.
·         Συνεργαστείτε με άλλες επιχειρήσεις της περιοχής σας. Αυτό μπορεί να σας φέρει πελάτες που διαφορετικά δεν θα έρχονταν. Εστιατόρια της περιοχής, μαγαζιά, καφέ, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια κτλ., μπορούν να προτείνουν στους πελάτες τους το δικό σας ξενοδοχείο και εσείς από την πλευρά σας, να προτείνετε στους πελάτες σας να επισκεφθούν τις επιχειρήσεις αυτές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να το κάνετε, όπως με κάποια συγκεκριμένη έκπτωση για τις επιχειρήσεις μέσω της ιστοσελίδας σας. Φροντίστε να το επικοινωνείτε στους πελάτες σας σε κάθε ευκαιρία.
·         Προωθείστε ενεργά εκδηλώσεις της περιοχής σας σε όλο το πελατολόγιο σας. Αν πρόκειται να διοργανωθεί ένα φεστιβάλ, στείλτε email στους πελάτες σας, ανακοινώστε το στην ιστοσελίδα σας, στη facebook page και στο twitter. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σας επισκεφθούν.
·         Επιβραβεύστε τους πελάτες που σας δίνουν στοιχεία επικοινωνίας άλλων υποψήφιων πελατών, παρέχοντάς τους κάποια επιπλέον έκπτωση ή κάποια επιπλέον παροχή.
·         Δημιουργείστε αποκλειστικές προσφορές για το υφιστάμενο πελατολόγιο σας ώστε να τους παρακινήσετε να σας επισκεφθούν ξανά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αρκετά στοιχεία για αυτούς ώστε η προσφορά σας αυτή να τους κάνει να νιώσουν ξεχωριστοί.
·         Επικοινωνείτε τακτικά και σταθερά με τους πελάτες σας. Βελτιώνετε την σχέση σας μαζί τους. Όταν ολοκληρωθεί η παραμονή τους στο χώρο σας, στέλνετε τους επικοινωνίες σε σταθερή βάση. Όχι μόνο Χριστούγεννα, Πάσχα και πριν το καλοκαίρι. Με τηλέφωνα, email, αλληλογραφία, SMS κτλ. Φροντίστε το περιεχόμενο των επικοινωνιών σας να είναι χρήσιμο στους πελάτες σας και στόχος του να μην είναι μόνο πώληση αλλά ενημέρωση, πληροφορίες, εντυπώσεις από άλλους πελάτες κτλ.
·         Ζητήστε τους να σας γράψουν τις εντυπώσεις και τα σχόλια τους προτού αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο χωρίς όμως να χρησιμοποιείτε απρόσωπες φόρμες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό προωθητικό υλικό.
·         Δημιουργήστε ξεχωριστά πακέτα προσφορών με διαφορετικές υπηρεσίες. Δώστε τους ολοκληρωμένες προτάσεις που θα κάνουν την παραμονή τους στο ξενοδοχείο σας μια αξέχαστη εμπειρία την οποία θα διαφημίσουν σε φίλους και γνωστούς όταν επιστρέψουν. Υπολογίστε σωστά τι σας κοστίζει πραγματικά μια προσφορά αυτού του είδους, ώστε να έχετε κέρδος από αυτή.
Πάνω από όλα η ποιότητα των υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση των πελατών πρέπει να είναι εξαιρετική. Θα πρέπει να μιλάνε για αυτή, για το χώρο σας, για σας. Αν έχετε μια οικογενειακή επιχείρηση έχετε πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεγαλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων. Μπορείτε να δημιουργήσετε πιο στενές σχέσεις με τους πελάτες σας κάτι που θα τους κάνει να επανέρχονται στο μέλλον στο χώρο σας με τους φίλους τους. Ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Δοκιμάστε το.