Δευτέρα 27 Απριλίου 2020


Η Πανδημία και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα. Η παρούσα κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία.
΄Αρθρο – Παρέμβαση του Δημητρίου Σχιστοχείλη-Σύμβουλου Τουρισμού Υγείας. 26/4/2020
Υπάρχει λύση για να ελαφρυνθεί το βαρύτατο κόστος που θα επωμιστούμε καθότι οι οικονομικές επιπτώσεις για την χώρα μας θα μας πάνε μερικά χρόνια πίσω όσον αφορά την Αναπτυξιακή και Επενδυτική πορεία μας, αντιστρέφοντας την σημαντική πρόοδο που είχε συντελεστεί μέχρι σήμερα και την ελπιδοφόρα πορεία που είχαμε διαμορφώσει.
Και όμως, υπάρχει διέξοδος εφόσον αποδεχθούμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα  λήξει σύντομα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις οι οποίες για να μην μας προκύψουν ανυπολόγιστες πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ρε ρεαλισμό, τόλμη, αλληλεγγύη και ολοκληρωμένο σχέδιο.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον Τουρισμό περίπου 18%, το Εμπόριο και τις Μεταφορές (συνολικά ξεπερνά το 30%).
Η σημερινή κυβέρνηση με την έγκαιρη, αποφασιστική δημοσιονομική και θεσμική παρέμβασή της (υποστηριζόμενη από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και όλα τα σημερινά κόμματα της Ελληνικής Βουλής) υιοθέτησε και υλοποιεί σημαντικά πακέτα στήριξης της Οικονομίας και Εισοδημάτων που αγγίζουν τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
Είναι όμως αρκετά αυτά;   Ποια θα είναι η αυριανή ημέρα;
Ένα βασικό ρεαλιστικό σενάριο είναι να υποθέσουμε ότι στην διάρκεια του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαΐου, η εξάπλωση του ιού στην Κοινότητα θα έχει μπει σε σαφή πορεία ύφεσης στην Ελλάδα και αποτελεσματικότερες θεραπείες αντιμετώπισης του ιού θα έχουν αναπτυχθεί.
Την ίδια περίοδο,  θα ξεκινήσει μια σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους πολίτες και την οικονομική δραστηριότητα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα η πλήρης άρση θα διαρκέσει έξι με επτά μήνες.
Το χρονοδιάγραμμα άρσης των απαγορεύσεων θα εξαρτηθεί προφανώς από την ταχύτητα και την ένταση που ελέγχεται η εξάπλωση του ιού και ο βαθμός επιθετικότητας του.
Είναι μάλλον αβέβαιο ότι θα χρειασθούν μήνες πριν επανέλθουμε σε μια πιο φυσιολογική οικονομική και κοινωνική ζωή.
Θα προκύψουν δε μονιμότερες αλλαγές στις κοινωνικές και επαγγελματικές συνήθειες και πρακτικές και σαφώς αρκετές οικονομικές δραστηριότητες θα υποφέρουν γιατί θα υπολειτουργούν για λιγότερο ή περισσότερο χρονικό διάστημα. 
Οι  Δραστηριότητες που συνδέονται με τον Τουρισμό, την αναψυχή, την διασκέδαση, την πώληση πάγιων  και καταναλωτικών αγαθών, τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά ταξίδια και τις μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές συναθροίσεις και εκδηλώσεις θα υποστούν μεγάλες αλλαγές.
Μερικά παραδείγματα αλλαγών στις κοινωνικές και επαγγελματικές συνήθειές μας θα είναι:
1. Ενίσχυση των αγορών μας μέσω e-shops με αντίστοιχη μείωση στον τζίρο φυσικών καταστημάτων.
2. Τηλεδιασκέψεις, sales on the go, με αντίστοιχη μείωση μετακινήσεων και επακόλουθο απώλεια φόρων για την Πολιτεία από τα καύσιμα.
3. Ταξίδια (αεροπορικά, οδικά, κλπ) θα αργήσουν περισσότερο να επανέλθουν λόγω του διαφορετικού ρυθμού άρσης περιορισμών στις άλλες χώρες.
4. Ψηφιακή Διακυβέρνηση, ταχύτητες Internet, Δίκτυα 5G θα είναι μονόδρομος για τους Έλληνες πολίτες.
5. Διασκέδαση.  Σίγουρα θα αλλάξει
6. Μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές συναθροίσεις και εκδηλώσεις θα επηρεαστούν.
7. Τουρισμός.   Άφησα τελευταίο σαν παράδειγμα τον Τουρισμό, ο οποίος μέχρι σήμερα υποστήριζε το 1/5 του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος μας.
Γιατί η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στον Εξειδικευμένο Τουρισμό όπως Θερμαλισμός, Ιατρικός ,Ευεξίας , Υγείας και Τρίτης Ηλικίας!!
Με σκοπό και στόχο την μεγιστοποίηση του 12μηνου Τουρισμού θα χρειαστεί μονιμότερο πλαίσιο Νομοθετικό βασισμένο στις Αγορές στόχος που επιθυμούμε να ανταγωνιστούμε  ώστε να κατορθώσουμε με επιτυχία στα επόμενα 2-3 χρόνια να αυξήσουμε το ΑΕΠ, που θα προέρχεται από τον Τουρισμό Υγείας, Ευεξίας και Τρίτης Ηλικίας σε ποσοστό 6-7% και δύναται συνολικά σε 5 χρόνια να ξεπεράσει το 30% στο σύνολον του από τον Τουρισμό Τώρα είναι η καταλληλότερη περίοδος μιας ταυτόχρονης επανένταξης του βαρέως θωρηκτού μας, Τουρισμού, και το λανσάρισμά του Τουρισμού Υγείας και Τρίτης Ηλικίας τοποθετώντας την Ελλάδα στο χάρτη του Medical Tourism Index.
Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο ζήτησης στη Μεσόγειο και αυτό ενδυναμώνεται με την επιπρόσθετη ιδιότητα ως ασφαλέστερη χώρα της Μεσογείου στην αντιμετώπιση του covid-19 σχετικά με τις άλλες χώρες της Μεσογείου
Για τη χώρα μας πρέπει να κεφαλοποιηθούν τα Υγειονομικά δεδομένα αντιμετώπισης με την έγκαιρη ηθική και αποφασιστική αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην διαχείριση της Πανδημίας και αφού συντάξει ένα
Master Plan Εισερχόμενου Ιατρικού Τουρισμού και κινητοποιήσει τον Δημόσιο Τομέα (Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας) να δημιουργήσει τα Ιατρικά Πάρκα  (Medical Parks) στα πρότυπα της Γερμανίας με σκοπό να εισέλθει στον εισερχόμενο Τουρισμό Ασθενών από άλλες χώρες.
Μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε με συνεργασία Φορέων Υγείας Εξωτερικού, Ασφαλιστικές Εταιρείες, Πράκτορες Ιατρικού Τουρισμού, και ένταξη ΟΛΩΝ των  εν Ελλάδι Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων ( με σκοπό την ίδρυση ενός Πανελλαδικού  
Medical ParΚ με κοινή Στρατηγική εισερχόμενου Ιατρικού Τουρισμού) στα πρότυπα της Γερμανίας αλλά και Τουρκίας.
Ο Corona Virus θα παρέλθει και πρέπει να κεφαλοποιήσουμε σαν χώρα την πολύ καλή και πετυχημένη αντιμετώπιση του από το Ε.Σ.Υ.
Προτείνω την άμεση ενεργοποίηση της Ελλάδας και ειδικότερα του Υπουργείου Υγείας υποστηριζόμενη από Τουρισμού & Ανάπτυξης στην προσπάθεια να αναπτυχθεί σε σωστές βάσεις ο Ιατρικός Τουρισμός και η Δημόσια Οργάνωση της παρόμοιας προσπάθειας να γίνει ο φάρος και των Ιδιωτικών Παρόχων Υγείας.
  Με εκτίμηση

                         Δημήτριος Σχιστοχείλης
          Εκπρόσωπος της Orpea Group στην Ελλάδα
                   Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού    

Δεν υπάρχουν σχόλια: