Διαχειριστείτε αποτελεσματικά την αλλαγή
Από Δημήτριο Σχιστοχείλη
Σε εποχές ύφεσης πολλές επιχειρήσεις χρειάζεται να προχωρήσουν σε αλλαγές και ανασχεδιασμό. Η διαδικασία της αλλαγής μπορεί να αποδειχθεί μια εμπειρία που πολλές φορές οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις, κυρίως επειδή οι άνθρωποι αλλά και η εφαρμογή κάποιου συστήματος πολλές φορές, ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους από αυτούς που έχουμε σχεδιάσει.
Είναι κοιnη διαπίστωση πως δυο εργαζόμενοι δεν θα ανταποκριθούν με τον ιδιο ακριβώς τρόπο στις αλλαγές που γίνονται σε μια επιχείρηση. Με την ίδια λογική, πανομοιότυπες διαδικασίες αλλαγής που εφαρμόζονται σε διαφορετικά τμήματα μιας επιχείρησης, συνήθως παράγουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές, δείχνουν πως μπορείτε να διαχειριστείτε τις αλλαγές χωρίς να παρατηρηθούν κενά και απώλειες στην εφαρμογή τους. Αυτές οι συμβουλές αναφέρονται σε μια δομημένη προσέγγιση των αλλαγών, χωρίς όμως να χάνεται η ευελιξία.
Ποια είναι όμως τα βήματα για να προχωρήσει μια επιχείρηση σε αλλαγές;
1. Κίνητρο για αλλαγή
Η αλλαγή ξεκινά απο το σημείο όπου η επιχείρηση διαπιστώνει πως υπάρχει ένα σοβαρό κίνητρο για να αλλάξει. Μερικές φορές οι αλλαγές προκύπτουν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η αλλαγή διοίκησης, η αλλαγή έδρας, εξαγορά ή συγχώνευση. Σε άλλες περιπτώσεις οι εταιρίες χρειάζεται να αλλάξουν εξαιτίας εσωτερικών παραγόντων, όπως η αναβάθμιση της τεχνολογίας, η γρήγορη ανάπτυξη, εξαιτιας κάποιας επέκτασης ή εξαιτίας της προσπάθειας για συνεχή βελτίωση και πρόοδο.
2. Αναλύστε την κατάσταση
Καθώς η επιχείρηση προοδευτικά υιοθετεί την ανάγκη για αλλαγή, η διοίκηση πρέπει να προχωρήσει σε μια λεπτομερή ανάλυση των κινδύνων και των ευκαιριών που προκύπτουν από την εφαρμογή της. Κρίσιμα ερωτήματα χρειάζεται να απαντηθούν :
• Ποια είναι τα πιθανά κέρδη από την πραγματοποίηση της αλλαγής;
• Ποιο θα είναι το κόστος;
• Ποιοι θα είναι οι κίνδυνοι αν πραγματοποιηθούν οι αλλαγές;
• Ποιοι θα είναι οι κίνδυνοι αν δεν πραγματοποιηθούν οι αλλαγές;
3. Σχεδιάστε προσεκτικά την κατεύθυνση
Από τη στιγμή που η επιχείρηση υπολογίζει οτι η ευκαιρίες που προκύπτουν από την αλλαγή υπερτερούν των κινδύνων, σχεδιάζουν την εφαρμογή της. Πολλές επιχειρήσεις έχουν αποτύχει σ’ αυτό το στάδιο, γιατί ο αρχικός σχεδιασμός δεν ήταν όσο έπρεπε λεπτομερής και δεν είχε γίνει ανάλυση σε βάθος. Σ’ αυτό το στάδιο, μπαίνουν οι βάσεις για την απόλυτη επιτυχία ή την αποτυχία της αλλαγής.
Κρίσιμα στοιχεία στο σχεδιασμό είναι :
• Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν την αλλαγή οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται περισσότερο απο αυτή
• Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν τα συστήματα και οι δομές της επιχείρησης τα αποτελέσματα της αλλαγής
• Ο σχεδιασμός βήμα προς βήμα για την ενσωμάτωση των αλλαγών στην επιχείρηση
• Το σχέδιο ανασκόπησης, που θα μετρά το βαθμό επιτυχίας των αλλαγών μέσα στην επιχείρηση
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου