Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα στην Υγεία


Τι είναι ηΤεχνητή Νοημοσύνη — Artificial Intelligence,

Η μείξη βιολογίας και τεχνικής νοημοσύνης, το μέλλον της υγείας

Οι τεχνικές και οι θεωρίες της τεχνητής νοημοσύνης εμφανίστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή μαζικών δεδομένων, η αποθήκευση και επεξεργασία με βάση το clowd-storage και η βελτίωση των αλγορίθμων και των τεχνικών, έφεραν την ανάπτυξη στον τομέα της Τεχνητής νοημοσύνης.

"Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλά μια τεχνολογία", γράφει στο Medium ο κ. Nathan Benaich της εταιρίας επιχειρηματικών κεφαλαίων Point Nine Capital με έδρα το Βερολίνο. "Είναι στην πραγματικότητα ένα ευρύ πεδίο αποτελούμενο από πολλούς κλάδους, που κυμαίνονται από τη ρομποτική μέχρι και τη μηχανική μάθηση. Ο απώτερος στόχος της τεχνητής νοημοσύνης, είναι να οικοδομήσουμε μηχανές ικανές να εκτελούν καθήκοντα και γνωστικές λειτουργίες στα πλαίσια της ανθρώπινης νοημοσύνης. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, οι μηχανές πρέπει να είναι σε θέση να μαθαίνουν αυτόματα αυτές τις δυνατότητες αντί να προγραμματίζονται ξανά και ξανά."

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα στην Υγεία


Στον τομέα φροντίδας υγείας, όπου οι προβλέψεις οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη αρχίσει να παράγουν πλεονεκτήματα και διαδικασίες που οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα.
Πάρτε για παράδειγμα την ανακάλυψη του φαρμάκου. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες συνάπτουν συνεργασίες με τους ειδικούς Τεχνητής Νοημοσύνης και αναπτύσσουν εσωτερικές τεχνικές ώστε να επιταχύνουν την έρευνα και να προσδιορίσουν καλύτερα ποιες θεραπείες είναι πιθανότερο να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών. Οι πιο προηγμένες μέθοδοι σχεδιάζονται για να λαμβάνουν υπόψη τις γενετικές πληροφορίες.

 

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει ολοένα και πιο εντυπωσιακά άλματα στο ταξίδι της εναρμόνισής της με τις ικανότητες του ανθρώπου – ήδη, σε διάφορους τομείς, οι αλγόριθμοι έχουν ξεπεράσει την ανθρωπότητα, παράγοντας το ίδιο έργο πιο αποτελεσματικά, ταχύτερα και με σαφώς χαμηλότερο κόστος. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει σταδιακά και με την υγεία, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική καλύπτουν ολοένα και περισσότερο χώρο στο οικοσύστημα της υγειονομικής περίθαλψης.

 Μέσα από τις σύγχρονες συσκευές παρακολούθησης και ιατρικής ανίχνευσης, τα δεδομένα ξεφεύγουν πλέον από τα απλά συμπτώματα και επεκτείνονται σε μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως ο τόπος γέννησης, η διατροφή, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση και σταθερό εισόδημα. Τα δεδομένα αυτά –τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί «κοινωνικά καθορισμένους παράγοντες υγείας»– ευθύνονται πολλές φορές για σειρά χρόνιων ασθενειών. Κατ’ επέκταση, η συνδυαστική ανάλυσή τους από τους αλγορίθμους μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη πρόβλεψη και εφαρμογή προληπτικών μέτρων, προτού επιδεινωθούν τα συμπτώματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του φετινού Νταβός, για παράδειγμα, έως το 2030 τα ποσοστά του διαβήτη και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας ενδέχεται να μειωθούν στο ήμισυ.

Πέρα από την επεξεργασία πολλαπλών δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται επίσης ολοένα ικανότερη να πραγματοποιεί ακριβείς ιατρικές διαγνώσεις βασισμένες σε εικόνες και ακτινογραφίες.

 Μια περυσινή επισκόπηση της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS), η οποία ανέλυσε χιλιάδες έρευνες στον τομέα της χρήσης αλγορίθμων για ερμηνεία ιατρικών εικόνων, κατέληξε πως η σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη αρκετά ακριβής στη διάγνωση πολλών ασθενειών, οι οποίες κυμαίνονται από οφθαλμολογικά προβλήματα μέχρι κακοήθεις όγκους, και προσέθεσε ότι η περαιτέρω ανάπτυξή της θα απελευθερώσει τον χρόνο των ιατρών και θα τους επιτρέψει περισσότερες αλληλεπιδράσεις με τους ασθενείς τους.

 Δεν προκαλεί, άρα, έκπληξη η πρόσφατη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επενδύσει 250 εκατομμύρια στερλίνες στη δημιουργία ενός νέου εργαστηρίου, που θα παντρέψει την ιατρική έρευνα με την τεχνητή νοημοσύνη.

Μία ακόμη αξιοσημείωτη επένδυση στον τομέα ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα από τον τιτάνα τεχνολογίας Microsoft. Η εταιρεία δήλωσε πως θα ξοδέψει 40 εκατ. δολάρια στο φιλανθρωπικό της πρόγραμμα «AI for Good», με στόχο την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη δημόσια υγεία και τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πέρα από τις διαγνώσεις και τη συνδυαστική ανάλυση, η πρωτοβουλία της Microsoft φιλοδοξεί να επικεντρωθεί στο ζήτημα της πρόσβασης, καθώς η εταιρεία θεωρεί πως το κινητό τηλέφωνο μπορεί σύντομα να εξελιχθεί σε όχημα ιατρικής ανίχνευσης, αλλά και περίθαλψης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: