Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Μια Διαφορετική (<< η χειρότερη>> ) Προσέγγιση για τον ελληνικό τουρισμό


Μια Διαφορετική (<< η χειρότερη>> ) Προσέγγιση για τον ελληνικό τουρισμό

 

Επιμέλεια Δημητρίου Σχιστοχείλη        09-05-2020


Η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Επιχειρείν στον Τουρισμό θεωρεί ότι ο κορονοϊός δεν θα ξεπεραστεί εύκολα.
Επιτρέψτε μου τότε να συμπεριλάβω τους χειρότερους προβληματισμούς των περισσοτέρων εξ υμών και να σας προτρέψω να διαβάσετε τα :Τρία εναλλακτικά σενάρια για την πορεία του ελληνικού κλάδου τουρισμού και φιλοξενίας το 2020 και 2021, βάσει της εξέλιξης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού πού παρουσίασε η Deloitte Ελλάδος στη μελέτη της με τίτλο «Bringing the latest insights on the Greek Tourism & Hospitality Sector | Scenarios on the impact of the Coronavirus disease (COVID-19)».

 

 Παρακαλώ  πατήστε Ctrl και κάντε κλικ για να συνδεθείτε στην σχετική ανάρτηση: Τρία σενάρια για τον ελληνικό τουρισμό


 

Επομένως, έστω ότι ο κορονοϊός ή οποιοσδήποτε άλλος ιός ήρθε και θα παραμείνει.

Τότε ποιες  είναι οι επιπτώσεις στον Γενικό Τουρισμό , επίσης Υγείας Ευεξίας και Τρίτης Ηλικίας ???. Τι θα κάνουμε???

 

Ας αφήσουμε τα <<καλλίτερα και αισιόδοξα >>σενάρια και να ασχοληθούμε με την επικράτηση στο τρίτο «δριμύ» σενάριο, πού η πανδημία συνεχίζει με σφοδρότητα και εντός του 2021, μέχρι να βρεθεί κατάλληλο εμβόλιο ή/και να επέλθει η «ανοσία της αγέλης».

Τα συνεχή κύματα εξάρσεων της ασθένειας επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις σε κοινωνία, οικονομία και διεθνείς αγορές, για τις οποίες κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος.

 Οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια ισχύουν τόσο στο 2020 και στο 2021, ενώ η επίδραση στις διεθνείς μετακινήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη και μακροπρόθεσμη καθώς υπερισχύει ο φόβος και ο απομονωτισμός.

Ο παγκόσμιος ταξιδιωτικός κλάδος επηρεάζεται περαιτέρω αρνητικά από τη σοβαρή οικονομική κρίση και από διατάραξη της ευρύτερης αλυσίδας αξίας του, καθώς αεροπορικές εταιρείες, tour operators, κτλ. αντιμετωπίζουν πτωχεύσεις ή σημαντικά λειτουργικά προβλήματα. Πιο μακροπρόθεσμα παρατηρούνται αλλαγές στις συνήθειες και προτιμήσεις των ταξιδιωτών αλλά και παγιώνονται μικρότεροι αριθμοί μετακινήσεων και ταξιδιωτών τόσο για αναψυχή όσο και για επαγγελματικούς λόγους, ιδιαίτερα σε ώριμες αγορές όπως η Ευρώπη. Για τις Ελληνικές επιχειρήσεις , το σενάριο αυτό σημαίνει δύο ουσιαστικά χαμένα χρόνια, τόσο για τα εποχιακά αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και για τα ξενοδοχεία πόλης, με αποτέλεσμα δομικές αλλαγές.

 

 Η σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού ξεκινά από το 2022, ενώ η Ελλάδα επανακάμπτει δυνητικά στα μεγέθη του 2019 τουλάχιστον μετά από μία πενταετία και εντός ενός πολύ διαφορετικού περιβάλλοντος.


Τότε τα χειρότερα των σεναρίων θα επικρατήσουν, ανεργία στα ύψη, κατάρρευση λιανικού – χονδρικού εμπορίου, τεράστιες απώλειες τουρισμού, αεροπορικές διασυνδέσεις στο 20% ή και στο καλύτερο σενάριο 30%, κόσμος χωρίς χρήματα, επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη και ότι άλλο χειρότερο μπορείτε να φανταστείτε για την αυριανή πραγματικότητα.
Πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε όλα αυτά τα δυσμενή σενάρια;
Είχα αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο ότι η Ζωή μας δεν θα είναι πλέον ίδια, δείτε …..

  • Ο Coronavirus έκανε προσαρμογές στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ιατρικού τουρισμού και έτσι επηρέασε τη ροή των πελατών



Επομένως η λύση είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε ΚΑΙ για τα χειρότερα διότι η σωστά προετοιμασμένη επιχείρηση θα είναι εκείνη που θα διατηρήσει την ύπαρξη της σε περιβάλλον ειδικών συνθηκών και σίγουρα υφεσιακό.

Παρακαλώ  πατήστε Ctrl και κάντε κλικ για να συνδεθείτε στην σχετικές αναρτήσεις μου  και προετοιμάσατε έγκαιρα την Επιχείρησή σας στα Νέα δεδομένα :

  • Ασπίδα ενάντια στο Covid για επιχειρήσεις Φιλοξενίας + Υγείας. Πρόταση Πιστοποίησης από αναγνωρισμένο Διεθνή φορέα


  • Πρότυπα Καθαριότητας και πρωτόκολλα απολύμανσης σε Δομές Υγείας και Ξενοδοχεία Clean Stay & Disinfected

 


 

Εφόσον έχετε προετοιμασθεί για τα χειρότερα τότε :

  • Η Ελλάδα μας βγαίνει από αυτή τη φάση της κρίσης της πανδημίας με ψηλά το κεφάλι.


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: